Contact

Daria Pašalić
Editor-in-Chief
Department of Medical Chemistry, Biochemistry and Clinical Chemistry
Zagreb University School of Medicine
Šalata ul 2.
10 000 Zagreb, Croatia
Phone +385 (1) 4590 205; +385 (1) 4566 940
E-mail: dariapasalic [at] gmail [dot] com

Useful links

 
Riječ urednika
 
Ana-Maria Šimundić. Biochemia Medica indeksirana u bibliografskim bazama EMBASE/Excerpta Medica i Scopus. Biochemia Medica 2006;16(2):91-2.
 
Pomoćni urednik
 
Drage kolegice i kolege, s osobitim Vas ponosom i zadovoljstvom želim izvjestiti da je naš časopis Biochemia Medica zadovoljio kriterije indeksiranja i uvršten je u bibliografske baze EMBASE/Excerpta Medica i Scopus. Indeksiranje obuhvaća sve članke objavljene tijekom 2006. godine i naravno sve članke koje ćemo objaviti u budućnosti.
EMBASE je iznimno velika bibliografska baza literature s područja farmakologije i biomedicine koja obuhvaća više od pet tisuća biomedicinskih časopisa iz preko 70 zemalja. Baze EMBASE i Medline obuhvaćaju vrlo sličan opseg literature, tako da preklapanje među njima prelazi i 80%. Razlike među njima potječu od geografske zastupljenosti publikacija, pri čemu je baza EMBASE više orijentirana europskim izdavačima. Bibliografska baza Scopus je zasigurno najveća bibliografska i citatna multidisciplinarna baza znanstvene literature koja pokriva preko 12 850 akademskih časopisa. Obje baze, EMBASE i Scopus, komercijalni su proizvod izdavačke kuće Elsevier, najvećeg izdavača znanstvenih publikacija u svijetu.
Ovo je veliki uspjeh i priznanje značajnih promjena kvalitete, sadržaja i stila koje je u ovoj godini doživio Časopis, a koje su djelo našeg novog uredničkog tima! Izlišno je reći kako veliki dio ovog uspjeha dugujemo Vama, našim autorima, recenzentima, Uredničkom odboru i Uredničkom savjetu. Osobito zahvaljujemo našim pretplatnicima i svim čitateljima, čiji su nam povratni komentari uvijek nadasve dragocjeni i korisni. Hvala Vam svima na Vašem doprinosu.
Naša misija ovime nije završena. Ostaje nam još mnogo toga za učiniti. Ustrajat ćemo predano na održanju i stalnom unaprijeđenju kvalitete našeg Časopisa. Kako bismo ostvarili našu misiju i ispunili zadane ciljeve, potrebna nam je Vaša pomoć. Od Vas sada očekujemo još više dobrih članaka. Ono čemu stremimo u budućnosti je zadovoljavanje kriterija za ulaz u bibliografsku bazu Medline, a u konačnici i u neke od najselektivnijih baza kao što je Current Contents. 
Zaključno, biti indeksiran u bibliografskim bazama EMBASE i Scopus za svaki je časopis velika stvar, pa tako i za naš časopis Biochemia Medica. To nas čini vidljivim, dostupnim i prepoznatljivim cijeloj internacionalnoj znanstvenoj zajednici. To je također i zalog trajnom poboljšanju kvalitete članaka koje Časopis objavljuje.
U ovom broju, prigodno donosimo Uvodnik o ustroju bibliografskih baza i njihovom značenju za znanstveno publiciranje. Autor članka, Petra Gašparac, prof., diplomirala je povijest, komparativnu književnost i bibliotekarstvo na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i voditelj je Centralne knjižnice Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu.