Contact

Daria Pašalić
Editor-in-Chief
Department of Medical Chemistry, Biochemistry and Clinical Chemistry
Zagreb University School of Medicine
Šalata ul 2.
10 000 Zagreb, Croatia
Phone +385 (1) 4590 205; +385 (1) 4566 940
E-mail: dariapasalic [at] gmail [dot] com

Useful links

Riječ urednika

 

Ana-Maria Šimundić, Elizabeta Topić, Dubravka Čvorišćec. Biochemia Medica indeksirana u citatnim bazama Science Citation Index Expanded i Journal Citation Reports/Science Edition. Biochemia Medica 2008;18(2):141-2.
 
Uredništvo časopisa Biochemia Medica
 
Dragi čitatelji i prijatelji časopisa Biochemia Medica, s velikim zadovoljstvom Vas želimo izvijestiti da je časopis Biochemia Medica zadovoljio stroge kriterije indeksiranja i od 1. broja iz 2007. godine je uvršten u citatne baze Science Citation Index Expanded (SCIE) i Journal Citation Reports/Science Edition (JCR). SCIE i JCR su citatne bibliografske baze tvrtke Thomson Reuters koje nude uvid u niz bibliografskih informacija, sažetaka i citata, a obuhvaćaju otprilike 5.900 vodećih znanstvenih svjetskih časopisa. Biti indeksiran u tako prestižnim i selektivnim bazama je značajno postignuće za svaki znanstveni časopis i nagrada je svima koji su sudjelovali u njegovom stvaranju.
Dozvolite da se na kratko osvrnemo u ne tako daleku povijest, unazad nešto više od dvije godine, kada je časopis preuzelo Uredništvo u novom sastavu. Broj zaprimljenih rukopisa je od tada u stalnom porastu, časopis redovito izlazi, strože su recenzije i kriteriji prihvaćanja, više je odbijenih radova. Sve je to rezultiralo većom kvalitetom objavljenih članaka. Zbog velikog broja zaprimljenih rukopisa, časopis od ove godine izlazi tri puta godišnje: u veljači, lipnju i listopadu.
U časopisu objavljuju neki svjetski priznati stručnjaci i znanstvenici kao što su profesori Ana i Matko Marušić, prof. Victor Blaton, prof. Mario Plebani, prof. Giuseppe Lippi, prof. Tomaš Zima, prof. Grazyna Sypniewska, prof. Rosa Isabel Sierra-Amor, prof. Patrick MM. Bossuyt, prof. Gabor L. Kovacs i mnogi drugi.
Već od drugog broja u 2006. godini uvodi se nova rubrika Odabrane teme iz biostatistike u okviru koje nam je namjera provoditi sustavnu edukaciju medicinskih biokemičara, liječnika i drugih stručnjaka s područja biomedicine o temeljnim pojmovima iz područja primijenjene biostatistike, kao što su primjerice standardna pogreška, interval pouzdanosti, dijagnostička točnost, korelacija i regresija i dr. Uz to časopis promiče i brojne aktualne teme kao što su značenje i uloga bibliografskih i citatnih baza podataka, pitanje znanstvene čestitosti, čimbenik utjecaja i načini procjene znanstvenih radova, laboratorijske pogreške, akreditacija i upravljanje kvalitetom, edukacija stručnjaka našeg profila i mnoge druge.
Tijekom 2007. časopis biva indeksiran u tri nove bibliografske baze: CAS (Chemical Abstracts Service), DOAJ (Directory of Open Access Journals) i EBSCO/Academic Search Complete. Uključenje u baze za časopis je propusnica na međunarodnu scenu znanstveno-stručne literature, što pretpostavlja vidljivost i prepoznatljivost.
Sljedeći nam je cilj postići što veću čitanost i citiranost naših radova te ostvariti čimbenik utjecaja (engl. impact factor, IF). IF će nam omogućiti objektivnu procjenu kvalitete i osigurati pozicioniranje na ljestvici po važnosti i utjecaju u odnosu na druge istovrsne časopise. Kao i do sada, truditi ćemo se ne samo održati, nego i trajno unaprjeđivati kvalitetu časopisa, broj objavljenih radova i brzinu obrade rukopisa.
Na kraju svakako moramo zahvaliti svima koji su doprinijeli ovom velikom uspjehu. Hvala marljivim članovima izvršnog uredničkog odbora bez čijeg napornog rada i entuzijazma ne bi bilo ovog uspjeha. Hvala svim našim recenzentima koji su volonterski i nadasve odgovorno odigrali svoju važnu ulogu u promicanju kvalitete objavljenih radova. Hvala svim članovima uredničkog odbora koji su radili na promidžbi časopisa i poticanju potencijalnih autora. Hvala autorima i čitateljima i svim prijateljima časopisa u zemlji i inozemstvu. Ovo je naš zajednički uspjeh!