Contact

Daria Pašalić
Editor-in-Chief
Department of Medical Chemistry, Biochemistry and Clinical Chemistry
Zagreb University School of Medicine
Šalata ul 2.
10 000 Zagreb, Croatia
Phone +385 (1) 4590 205; +385 (1) 4566 940
E-mail: dariapasalic [at] gmail [dot] com

Useful links

Uvodnik:

Mathias M. Müller. 30 godina Austrijskog društva za procjenu kvalitete i standardizaciju medicinske dijagnostikeQUASA). Biochemia Medica 2010;20(1):13-4.
 
President of ÖQUASTA (Austrian Society for Quality Assurance and Standardisation of Medical-Diagnostics)
Corresponding author: mathias [dot] mueller [at] oequasta [dot] at
 
Austrijsko društvo za procjenu kvalitete i standardizaciju medicinske dijagnostike (ÖQUASTA) osnovano je 12. siječnja 1980. u Salzburgu, Austrija. Za prvog je predsjednika bio izabran profesor Erich Kaiser. To je bio logičan potez, budući da je on bio osnivač prvih ciklusa vanjske kontrole rada laboratorijske dijagnostike u Austriji još 1970. godine. Sve veći značaj procjene kvalitete rada u dijagnostici stvorio je potrebu za osnivanjem nove nezavisne stručne organizacije.
Tijekom 30 godina rada, ÖQUASTA se razvilo u naprednu organizaciju s više od 2.000 sudionika u raznim područjima laboratorijske dijagnostike, od kliničke kemije do hematologije i mikrobiologije. Uspjeh našeg društva temelji se na radu stručnjaka koji organiziraju cikluse vanjske kontrole te suradnji s nacionalnim i međunarodnim organizacijama.
Trideset godina uspjeha odlučili smo proslaviti zajedno s našim članovima, prijateljima, klijentima i partnerima s područja in vitro dijagnostike okupljanjem posvećenim toj važnoj godišnjici. Proslava godišnjice ÖQUASTA održati će se u Iglsu, Tirol, Austrija, 29. i 30. travnja 2010.
Tijekom dvodnevnog simpozija izvanredni međunarodni i austrijski stručnjaci s područja kliničke medicine i laboratorijske dijagnostike održati će 4 sekcije predavanja o temama koje predstavljaju važnu poveznicu između klinike i laboratorija: analitička kvaliteta, dijagnostika u molekularnoj biologiji, biostatistika te dijagnostika kod šećerne bolesti.
Uz simpozijska predavanja na programu su i dvije industrijske radionice s temom razvoja novih bioloških biljega i optimizacije laboratorijskog ustroja pod pokroviteljstvom i organizacijom tvrtke Roche Diagnostics Austria.
Uvjereni smo da će ovaj simpozij doprinijeti Vašoj kontinuiranoj naobrazbi. Također će Vam pružiti priliku susreta s prijateljima u romantičnom ozračju kongresnog parka Innsbruck-Igls pored poznate planine Patscherkofel. U restoranu „Triendlsäge” će 29. travnja biti organizirana dobrodošlica na kojoj ćete moći posvjedočiti tirloskoj gostoljubivosti, te upoznati tirolsku glazbu i hranu.
Znanstveni program i ostale važne informacije o mjestu održavanja simpozija i registraciji možete pogledati na mrežnoj stranici: http://www.oequasta.at/.
Sretan Vam put i dobro nam došli u Igls.